Profesorul Homei Miyashita de la universitatea Meiji, Japonia a inventat o un instrument care îți permite să „guști” ceea ce vezi la televizor – a inventat un set de bețișoare electronice despre care se spune că pot intensifica aroma alimentelor.
Bețișoarele – rezultatul unei colaborări între compania de băuturi Kirin Holdings și Laboratoarele Miyashita, vizează persoanele care folosesc o dietă săracă în sodiu, într-un efort de a le oferi acestora gustul sărat. Potrivit unui comunicat de presă, aceasta este prima demonstrație a „unui instrument care intensifică gustul sărat”.
Prea multă sare în regimul alimentar a fost asociată cu mai multe boli, printre care și hipertensiunea și afecțiunile renale, indică Futurism. „Această tehnologie se poate dovedi folositoare pentru oamenii care încearcă să adopte un regim alimentar sărac în sodiu”.
Această stare de fapt este una destul de relevantă în Japonia. Potrivit Reuters, dieta tradițională a țării înclină către aromele sărate. Un adult consumă aproape 10 grame de sare pe zi, de două ori cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
Bețișoarele, care prezintă un fir conectat la o sursă de alimentare fixată pe încheietură, par să funcționeze destul de bine. În cadrul experimentelor, Miyashita și echipa sa au descoperit că bețișoarele slab electrificate puteau spori percepția gustului sărat cu un factor de 1,5, în cadrul testelor efectuate pe persoane cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani.
Bețișoarele se pot dovedi a fi revoluționare pentru aceia care încearcă să țintă sub control aportul de sare din alimentație. Pentru a preveni apariția bolilor asociate, trebuie să reducem cantitatea de sare pe care o consumăm.
Aceasta poate fi o metodă de a reduce sarea într-un fel non-convențional, care să ne scutească de eliminarea alimentelor preferate din dietă.
Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică
Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?
Cum ar putea schimba tehnologia modul în care interacționăm cu mâncarea?
Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, situat în județul Mureș, se redeschide vineri